in

35 de ani de la debutul antrenorului Iordanescu la Steaua!

Sursa foto: Seara Campionilor

Anghel Iordanescu a devenit, in urma cu 35 de ani, cel de-al 19-lea antrenor din istoria clubului Steaua Bucuresti. A debutat pe banca tehnica a echipei din Ghencea dupa 162 de zile de la castigarea ca jucator a Cupei Campionilor Europeni.

In 1986, Iordanescu, cel mai bun marcator din istoria clubului, a fost impins de Valentin Ceausescu, fiul dictatorului Nicolae Ceausescu, sa devina antrenorul Stelei. Din octombrie ’84, ”Puiu” devenise antrenor secund in Ghencea, dupa demiterea lui Florin Halagian si inlocuirea acestuia cu Emeric Ienei.

CITESTE SI: “I-am furat lui Hagi mingea dintre picioare, neregulamentar, dar arbitrul a fluierat finalul! Mi-a tras o palma pe ceafa si m-a facut egoist!”

Anghel Iordanescu – Cariera de jucator la Steaua

Perioada: 1968 – 1982

Meciuri: 374

Goluri: 179

Meciuri in Divizia A: 317

Goluri in Divizia A: 155.

La sfarsitul primaverii anului 1986, zarurile fusesera aruncate! Victoria Stelei de la Sevilla si esecul Romaniei de a se califica la Cupa Mondiala din Mexic au produs schimbari importante in fotbalul autohton. Selectionerul Mircea Lucescu a fost mazilit, dupa succesul contra Austriei, scor 4-0, din Preliminariile Euro ’88 (10 septembrie 1986), si inlocuit cu Emeric Ienei, antrenorul clubului din Ghencea. Astfel, pe locul ramas liber la Steaua a fost promovat Anghel Iordanescu!

Sursa foto: Seara Campionilor

Anghel Iordanescu – Debutul ca antrenor la Steaua

Divizia A – Etapa a 9-a (16 octombrie 1986)

Gloria Buzau – Steaua Bucuresti 1-3

Goluri: D. Marcu ’85 / M. Lacatus ’35, V. Piturca ’37 si ’67.

CITESTE SI: VOTEAZA-L pe cel mai mare antrenor roman din istorie!

De-a lungul anilor, Mircea Lucescu a afirmat, in repetate randuri, ca Valentin Ceausescu i-a vrut capul:

”Au fost presiuni politice. Familia Ceausescu m-a inlaturat, deoarece nu accepta rivalitatea dintre Steaua si Dinamo. Eu eram si la Nationala, si la Dinamo” (Ultima Faza)

Emeric Ienei, Valentin Ceausescu si Anghel Iordanescu, la cateva zile dupa ce Steaua devenise campioana Europei

In urma cu trei ani, intr-un interviu acordat pentru Eu Sunt 12, Emeric Ienei a recunoscut ca influenta lui Valentin Ceausescu a determinat schimbarile importante de pe bancile tehnice din toamna lui ’86:

Foarte, foarte interesanta a fost numirea mea la Echipa Nationala! Sincer, eu va spun ca n-am dorit ca sa fiu la… adica am dorit sa fiu la Nationala, dar nu oricum. Si, daca am ajuns acolo, a fost pentru ca Valentin Ceausescu… el a fost acela care a avut o influenta asupra ministrilor nostri. Eu n-am vrut sa ma duc, dar daca pana la urma Valentin… Asa am ajuns la Nationala! M-au pus la Echipa Nationala! N-am vrut sa ma duc. Am simtit ca e o chestiune fortata!”

Sursa foto: Seara Campionilor

De numele lui Anghel Iordanescu se leaga seria incredibila de partide fara infrangere in campionatul Romaniei, un record la nivel european!

CITESTE SI: TOP 3 – Golgheterii campionatului Romaniei din Anii ’80

Steaua – 104 meciuri fara esec in Divizia A

18 iunie 1986, Sezonul 1985/86 – Etapa a 34-a: Universitatea Craiova – Steaua 5-4

9 septembrie 1989, Sezonul 1989/90 – Etapa a 3-a: Steaua – Dinamo 0-3.

  • Timp de 1.179 de zile, ”ros-albastrii” nu au pierdut niciun joc in campionat;
  • In aceasta perioada, Steaua a inregistrat 87 de victorii si 17 rezultate de egalitate, golaverajul fiind 326 – 64;
  • In primele opt partide ale acestei serii, Steaua a fost pregatita de Emeric Ienei (ultimul joc – 12 octombrie 1986: Steaua – FC Brasov 2-0), in restul meciurilor fiind antrenor Anghel Iordanescu;
  • De asemenea, in timpul acestui record, Steaua a mai jucat alte 15 partide in Cupa Romaniei, toate castigate, seria incredibila de meciuri fara esec ajungand in toate competitiile interne la 119 jocuri!  

Scris de Ultima Faza

O noua umilinta pentru Dinamo. Ultima din coada Europei!

Messi are cel mai slab start in campionat, de la varsta majoratului!