in

Scrisoare pentru Ceausescu: Hagi, in Elvetia!

Sursa foto: Arhiva Personala Gheorghe Hagi

In a doua jumatate a anilor ’80, Europa alerga dupa Gheorghe Hagi, fotbalist care era pe val cu Steaua Bucuresti. Este bine cunoscut ca Juventus Torino, AC Milan si Panathinaikos Atena au fost echipe care au incercat sa puna mana pe starul roman, asa cum reiese din mai multe note informative din cadrul Departamentului Securitatii Statului. In schimb, foarte putina lume are informatii despre momentul in care Hagi ar fi putut lua drumul Elvetiei, inainte de a fi legitimat de Steaua Bucuresti!

I-au cerut dictatorului mana libera pentru transfer

Cu patru ani inaintea transferului la Real Madrid, pe cand imbraca tricoul clubului Sportul Studentesc, Hagi a fost dorit de Neuchatel Xamax. Informatia a fost descoperita in Arhiva Comitetului Politic Executiv al Comitetului Central al Partidului Comunist Roman… Cu numarul 915 din data de 20 mai 1986, a fost gasita o cerere adresata direct dictatorului Nicolae Ceausescu de catre Gilbert Facchinetti, presedintele echipei din ”Tara Cantoanelor”: ”Solicitam acordul dumneavoastra de a lua legatura cu conducerea clubului Sportul Studentesc si cu jucatorul Gheorghe Hagi, in vederea transferarii acestuia la clubul nostru. In asteptarea unui raspuns favorabil, va rog sa primiti, domnule Presedinte, sentimentele noastre respectuoase!”.  

Gheorghe Hagi in bratele lui Marcel Coras, coechipierul sau de la Sportul Studentesc / Sursa foto: Arhiva Personala Gheorghe Hagi

Nu exista informatii daca presedintele Romaniei a oferit un raspuns ofertei elvetiene, cert este faptul ca Hagi nu s-a putut transfera in strainatate decat in 1990, dupa caderea regimului comunist. In ’86, Hagi avea 21 de ani, dar era deja de un an in vizorul elevetienilor, de la ”dubla” in care jucase contra lui Xamax.

Cupa UEFA, Turul 1 (Mansa tur) – 18 septembrie 1985

Neuchatel Xamax – Sportul Studentesc 3-0

  • Hagi a evoluat tot meciul si a fost desemnat de jurnalisti cel mai bun jucator de la oaspeti.

Cupa UEFA, Turul 1 (Mansa retur) – 3 octombrie 1985

Sportul Studentesc – Neuchatel Xamax 4-4

  • Hagi a jucat 90 de minute si a marcat trei goluri: in minutele 3, 41 (penalty) si 84 (penalty), fiind desemnat omul meciului.

In cele doua meciuri, Hagi a fost sclipitor, memorabil fiind momentul in care l-a ridiculizat pe Uli Stielike, vedeta lui Xamax. Internationalul vest-german, vicecampion mondial, a fost pus intr-o postura umilitoare de driblingurile romanului.

Gheorghe Hagi impotriva lui Xamax / Sursa foto: Arhiva Personala Gheorghe Hagi

Au incercat sa-l impresioneze pe Hagi cu ciocolata!

In tur, Sportul a capotat in Elvetia, dar Hagi a fost magistral. Dupa meciul de la Neuchatel, ziaristul Cornel Nistorescu a scris in revista ”Flacara”:

Timp de 90 de minute a alergat ca un caine, s-a batut pentru fiecare minge, s-a lasat in genunchi si a batut cu pumnul in pamant de fiecare data cand a ratat si de cateva ori l-a cautat pe Stielike. Am impresia ca asta a fost unul din marile lui orgolii, sa ajunga langa Stielike si sa-l intoarca pana il ingenuncheaza. Si a reusit. La un moment dat, pe partea stanga, in repriza a doua, Hagi l-a intors de doua ori si l-a lasat pe Stielike la pamant, fara sa-l fi atins si a plecat cu mingea spre poarta elvetiana, unde a pus o pasa impecabila, ratata de parca ar fi fost un mar putred… Hagi este in primul rand inspiratie. La Neuchatel am descoperit ca pe langa faptul ca traieste fotbalul ca pe o poveste de dragoste, il mai si gandeste ca pe o lectie de matematica”.

In retur, Sportul Studentesc face un meci mare, iar Hagi unul si mai mare. Clubul din Regie rateaza calificarea, chiar daca vedeta sa inscrie de trei ori. Referindu-se la meciul de la Bucuresti, Hagi si-a amintit perfect momentul Xamax ’85.

In 2013, intr-un interviu acordat ziarului ”Adevarul”, Gheorghe Hagi a declarat:

Adevarul: Din cariera ta la Sportul, probabil ca momentul cel mai cunoscut e cel din meciul cu Neuchatel Xamax (scor 4-4), de la Bucuresti, din Cupa UEFA, atunci cand tu, un pusti, l-ai driblat pana l-ai pus intr-o postura umilitoare pe internationalul german Uli Stielike.
Gheorghe Hagi: Da. I-am aratat ca pe mine nimeni nu poate… Eu am o vorba: ”Eu sunt baiat bun pana ma calci pe picior”. Eu am picior mic. Daca ma calci, inseamna ca ai facut-o cu intentie. Atunci hai sa vedem care e mai smecher! Nu conta varsta pentru mine pe teren. La mine totul era pana in momentul in care imi aratai ca nu ma respecti. El a vrut sa ma ia repede. Si atunci i-am aratat cine sunt.

Gheorghe Hagi la meciul retur cu Neuchatel Xamax / Sursa foto: Arhiva Personala Gheorghe Hagi

Adevarul: Cat porti la picior?
Gheorghe Hagi: 38.

Adevarul: Stielike ti-a spus ceva dupa acel episod?
Gheorghe Hagi: Nu, absolut nimic. In Elvetia, cei de acolo mi-au dat un Toblerone. Ca sa vad ce e Elvetia: ciocolata. In parcare, la hotel.

Interesant este ca la cinci ani distanta de scrisoarea adresata de Facchinetti lui Ceausescu, Hagi a fost din nou adversarul clubului elvetian in cupele europene.

12 decembrie 1991 – Turul al 3-lea din Cupa UEFA (Mansa retur)

Real Madrid – Neuchatel Xamax 4-0 (In tur: 0-1)

  • Hagi a marcat golul de 2-0 (vezi video)

Scris de Ultima Faza

FCSB, la tranta cu istoria. Nu a patit asta nici in sezonul in care a ajuns pe ultimul loc in Liga 1!