in

Lucescu si capitanul Romaniei, Balaci: “I-am dat banderola ca sa-i arat ca are valoarea lui Maradona!”

Romania l-a pierdut pe Ilie Balaci pe 21 octombrie 2018, la doar 62 de ani. S-a dus la Nationala din Ceruri pentru a continua meciul alaturi de mari fotbalisti tricolori: Dobrin, Dumitrache, Stefanescu, Crisan si multi altii.

Dar ce a insemnat Romania pentru Balaci? Mandrie, dar, cu siguranta, si dezamagire! A debutat pentru tricolori la varsta de 17 ani, sase luni si zece zile:

23 martie 1974: Franta – Romania 1-0

A strans 65 de partide si a marcat opt goluri pentru Nationala. A fost de opt ori capitanul Romaniei, prima data contra Argentinei, campioana mondiala en-titre:

12 mai 1982, Rosario: Argentina – Romania 1-0

Ramane insa marele regret – nu a mers la Euro ’84! Accidentarea de la genunchi din februarie 1984 si un sir nefericit de evenimente l-au scos din lotul de Franta.

Mircea Lucescu a acordat o serie de declaratii pentru Ultima Faza in care a povestit drumul lui Balaci la Nationala.

“Dupa ce am preluat Nationala in ’81, am inceput sa construiesc o echipa cu multi tineri. Ilie era deja o vedeta in fotbalul nostru. Avea 25 de ani, nu era altul mai bun in tara. Cand am plecat in turneul din America de Sud, m-am gandit ca trebuie sa-l responsabilizez. L-am facut capitan in premiera la meciul cu Argentina. I-am dat banderola ca sa-i arat ca are valoarea lui Maradona! Diego se pregatea de Cupa Mondiala din Spania, dar si de plecarea la Barcelona. Era intr-o continua explozie, la fel si Balaci! Asa aveam sa fac peste trei ani si cu Hagi, cand i-am dat banderola la meciul cu Irlanda de Nord, desi avea doar 20 de ani”

“Stiu ca are putine banderole la Nationala. Nici la Craiova nu era capitan! Mi-am dat repede seama ca banderola nu era pentru Ilie si nici el nu era pentru ea. Balaci era un geniu, unul egoist! Era exact acel creator de care aveam nevoie pe teren! El stia cel mai bine sa rezolve un meci de unul singur! Banderola il incurca. El nu putea fi capitan si sa rezolve problemele celorlalti coechipieri. Banderola a fost croita pentru jucatori ca Boloni sau Stefanescu! Ei au fost altruisti, exact ca mine! Noi n-am avut geniul lui Balaci!”

Scris de Ultima Faza

Doi ani fara Balaci. “S-a ridicat la nivelul lui Dobrin si Hagi!”

Balaci la AC Milan: “Mi-au oferit 200.000 de dolari pe sezon si mi-au facut cadou o geanta Gucci”