in

Balaci la AC Milan: “Mi-au oferit 200.000 de dolari pe sezon si mi-au facut cadou o geanta Gucci”

Ilie Balaci ne-a parasit in urma cu doi ani, dar in urma sa ramane povestea unui fotbal nemuritor. Legenda “Craiovei Maxima” a avut valoarea sa joace in Italia, tara cu cel mai puternic fotbal in anii ’80. Din pacate, Balaci a facut parte din “Generatia interzisilor”! Regimul comunist nu i-a permis sa se transfere in strainatate, la 26 de ani, cand era cel mai mare jucator din Romania. Nu era primul fotbalist valoros caruia i se refuzase plecarea din “Temnita rosie”.

A existat un complot al sortii care l-a impiedicat sa-si atinga geniul in fotbalul profesionist din Vestul Europei. Nici Balaci nu a stiut ce s-a intamplat cu adevarat, la inceputul anului 1983! A crezut ca poate pleca legal in Italia! Apoi, dupa putin timp, s-a ivit sansa sa paraseasca tara ilegal. De frica represaliilor asupra familiei, vedeta Craiovei a refuzat sa fuga, asa cum o facuse Marcel Raducanu in ’81.

In prima jumatate a anilor ’80, AC Milan nu mai era o forta in Italia, dar mirajul Serie A era suficient. Pe 30 decembrie 1982, la fostul Hotel “Jiul” din Banie, Balaci a semnat un contract cu Milan.

“Mi-au oferit 200.000 de dolari pe sezon. Mi-au facut cadou o geanta Gucci din asta cu care mergi la scoala, ca stiau ca sunt student. Plus patru sampoane din esenta de trandafiri. Am semnat cu AC Milan, dar ce s-a intamplat mai incolo… nu mai stiu. Poate ce s-a intamplat si cu transferul lui Dobrin la Real Madrid. Generalul Stan, care era seful Consiliului National pentru Educatie Fizica si Sport, ne-a spus sa semnam contracte cu echipe din strainatate, deoarece avea acordul lui Ceausescu” – Ilie Balaci pentru ziarulAdevarul”, in 2014

Povestea spusa de Balaci in urma cu sase ani a fost intarita si de Mircea Lucescu. Antrenorul roman a povestit pentru Ultima Faza:

“Mi-am inceput cariera de antrenor la Nationala avandu-l pe Ilie drept cel mai valoros jucator. Imi pare rau ca Balaci n-a avut sansa unui transfer in strainatate. De fapt, contractul semnat a existat! Dupa meciul cu Italia, de la Florenta, Ilie a semnat cu Milan. Apoi, imediat, si Boloni trebuia sa plece la Verona. Din pacate, ambele transferuri au cazut, asa cum se intamplase si cu Gicu Dobrin la Madrid! Poate ca ar fi avut alta soarta, daca pleca! Si nu ar mai fi avut blestematele alea de accidentari!”

TOP – Cei mai mari fotbalisti romani care au ratat transferul in Vestul Europei, din cauza regimului comunist

1972 – Nicolae Dobrin (FC Arges) la Real Madrid

1972 – Florea Dumitrache (Dinamo) la Juventus Torino

1975 – Lita Dumitru (Steaua) la FC Barcelona

1979 – Cornel Dinu (Dinamo) la Bayern Munchen

1982 – Ilie Balaci (Universitatea Craiova) la AC Milan

1983 – Rodion Camataru (Universitatea Craiova) la Kaiserslautern

1988 – Gheorghe Hagi (Steaua) la Juventus Torino

Scris de Ultima Faza

Lucescu si capitanul Romaniei, Balaci: “I-am dat banderola ca sa-i arat ca are valoarea lui Maradona!”

Playlist de campioană olimpică! Ce muzică ascultă Cătălina Ponor