in

Inaintea lui Ronaldinho a fost Adrian Ilie! Asa a obtinut transferul de la Galata la Valencia

Romanii se duc la Galatasaray… dar mai si pleaca de la clubul de pe Bosfor. Alexandru Cicaldau, fostul mijlocas de la CS Universitatea Craiova, este cel de-al 14-lea fotbalist tricolor legitimat la Galatasaray si exista premise ca Olimpiu Morutan (FCSB) sa-i calce pe urme.

Adrian Ilie a fost cel de-al treilea jucator roman din istoria celor de la Galatasaray, dupa Iosif Rotariu si Gheorghe Hagi. Ilie a fost un fotbalist electrizant, cu o calitate tehnica exceptionala. Cu toate acestea, a reusit mai putine decat autentica sa valoare… din cauza accidentarilor si, totodata, a caracterului introvertit. Pe unde a trecut, a marcat goluri spectaculoase. O astfel de reusita i-a adus transferul de la Galatasaray in Spania, in urma cu 24 de ani.

Sursa foto: Fotomac

CITESTE SI: Romanii la Galatasaray. De la Hagi si Ilie pana la Lutu!

Adrian Ilie la Galatasaray Istanbul

Meciuri: 38

Goluri: 17

Pase decisive: 17

Trofee: Campionatul Turciei (2), Supercupa Turciei

In timp ce Adrian Ilie avea evolutii extraordinare in Turcia, clubul spaniol Valencia era in haos. Pe ”Mestalla”, suporterii se pregateau de revolutie: cereau demisia conducerii! Sefii Valenciei au contraatacat si au incercat sa-si salveze pielea, aducandu-l antrenor pe Claudio Ranieri, omul care facuse minuni cu Fiorentina in Serie A. Italianul a fost numit manager pe 20 septembrie 1997 si a incercat din prima sa-si convinga superiorii sa-l transfere pe Adrian Ilie de la Galatasaray. ”Nicio sansa! Opt milioane de dolari pentru <<Nimeni>>?”, a notat ziarul valencian ”Super Deporte”. Cu toate acestea, Ranieri a insistat ca atacantul roman sa fie urmarit pe viu la o partida din grupele UEFA Champions League.  

CITESTE SI: VIDEO / Adrian Ilie – Cele mai frumoase goluri marcate pentru Galatasaray 

10 decembrie 1997: Galatasaray – AC Parma 1-1

  • Golul gazdelor a fost marcat de Adrian Ilie, in minutul 52, dupa ce Enrico Chiesa deschisese scorul, in minutul 47;
  • Romanul a inscris cu o executie care avea sa devina celebra opt ani mai tarziu, cand Ronaldinho avea sa dea un gol de poveste in poarta celor de la Chelsea;
  • Gianluigi Buffon, portarul italienilor, n-a avut nicio sansa la ”spitul” romanului, care, in prealabil, il fentase pe francezul Lilian Thuram, considerat cel mai bun fundas din lume in acel moment.

”Acel Ilie, care aruncase in peluza mai multe suturi, a devenit, brusc, de o precizie fenomenala si, aflat intr-o zona inchisa, a evitat contactul cu Thuram si a lansat o minge de foc care l-a injunghiat pe Buffon”Ziarul italian l’Unita

Golul marcat de Ilie i-a convins pe sefii Valenciei sa-l transfere de la Galatasaray. In Spania, evolutiile sale l-au determinat pe Ranieri sa-i dea celebra porecla ”Cobra”, deoarece era letal in fata portii adverse.

CITESTE SI: Adrian Ilie la Steaua – TOP 5 Goluri uitate

Adrian Ilie

Transferat de la Steaua Bucuresti la Galatasaray Istanbul

  • Acord semnat pe 25 noiembrie 1996
  • Valorea cesiunii – 2,5 milioane de dolari

Transferat de la Galatasaray Istanbul la Valencia

  • Acord semnat pe 30 decembrie 1997
  • Valoarea cesiunii – 7 milioane de dolari

Magia lui Ronaldinho – 8 martie 2005, Champions League: Chelsea – Barcelona 4-2

Scris de Ultima Faza

Messi i-a batut recordul lui Cristiano Ronaldo!

Rapid, lidera dupa 10 ani in Liga 1!