in

Primii berari profesionisti erau toti femei. 15 lucruri pe care nu le stiai despre bere

O bei, iti place rece, bloda sau bruna, dar cat de bine o cunosti? Mai jos vei gasi 15 lucruri pe care nu le stiai despre bere!

 1. Cea mai puternică bere din lume este denumită ”Veninul șarpelui”. Aceasta bere scotiana contine 67,5% alcool. Pretul unei sticle de bere se ridica la 50 de lire sterline.
 2. Cercetatorii de la Stanford au descoperit ca bulele de bere creează o bucla care sfidează gravitatia.
 3. Teoria a unui arheolog de la Universitatea din Pennsylvania, SUA, spune ca egiptenii antici ar fi construit piramidele sub influenta alcoolului. Potrivit lui, muncitorii din Giza primeau aproximativ patru litri de bere pe zi.
 4. Berea previne formarea de pietre la rinichi. Un studiu publicat in ”American Journal of Epidemiology” a estimat ca o sticla de bere consumata zilnic reduce acest risc chiar si cu 40%.
 5. Berea contine o multime de vitamine si de minerale, ajuta la intarirea oaselor si iti mentine creierul sanatos, daca este consumata moderat.
 6. Spuma reprezinta o parte foarte importanta a berii. Se formeaza printr-o reactie complexa in care este implicat dioxidul de carbon si, potrivit specialistilor, poate spune multe despre calitatea berii. Daca spuma lipseste, berea este fara gustul ei specific.
 7. Cea mai scumpa bere din lume provine din Belgia si costa aproximativ 1.000 de dolari. Numele bauturii este „Vieille Bon Secours“.
 8. In Evul Mediu, berea era mai consumata decat apa pentru ca alcoolul o facea sa fie mai sigura fata de tot felul de bacterii.
 9. Studiul berii si al fabricarii berii au chiar si un nume stiintific oficial – zythologie. Aceasta deriva din cuvintele grecesti „zythos” (bere) si „logos” (studiu).
 10. Cea mai veche bere din lume a fost gasita in anul 2010, in epava unui vas care a naufragiat in secolul al XIX-lea langa Finlanda. Berea a fost pastrata in sticle si, potrivit celor care au gustat-o, avea note arse si acide.
 11. In Amsterdam, alcoolicii sunt platiti cu 5 cutii de bere pe zi, 10 euro si cateva tigari pentru a face curat pe strazile orasului.
 12. Primii berari profesionisti erau toti femei. Se spune ca pentru a avea aceasta meserie doamnele trebuiau sa fie foarte frumoase.
 13. Hameiul folosit pentru producerea berii face parte din aceeasi familie de plante in care se afla si marijuana.
 14. Cea mai veche reteta de bere cunoscuta in lume are peste 4.000 de ani si a fost creata de sumerieni.
 15. Nu toate berile blonde au o concentratie mica de alcool, asa cum nici toate berile brune sau negre sunt amare sau mai tari decat cele blonde. Chiar daca pare greu de crezut, unele beri negre au o concentratie foarte mica de alcool si nu sunt amare, la fel cum berile deschise la culoare pot fi mai tari.  De exemplu, faimoasa bere nearga germana, denumita schwarzbierare o concentratie scazuta de alcool si este mai dulceaga decat un strong ale belgian, cu peste 5% alcool. Culoarea berilor provine, in general, de la cantitatea de malt pe care maestrii berari o folosesc in reteta bauturii. Aceasta indica si concentratia de alcool a berii, in timp ce amarimea ei rezulta in functie de tipul si cantitatea de hamei folosite.

Scris de Ultima Faza

Cea mai lunga coada la bere in pandemie! Presedintele tarii a certat cetatenii

Gotze pleaca de la Dortmund la un club imens! E o pierdere pentru Borussia?