in

Lucescu, demis dupa victoria cu Austria! “Familia Ceausescu m-a inlaturat. Nu accepta rivalitatea dintre Steaua si Dinamo!”

Romania trebuie sa aiba un joc de tip heavy-metal in “Tara Valsului”, in etapa a doua din Liga Natiunilor! O infrangere la Klagenfurt va periclita sansele de a mai spera la castigarea Grupei 1 din Liga B. Cu siguranta, tricolorii nu sunt favoriti in partida cu Austria, dar n-au voie sa faca un alt pas gresit, dupa cel cu Irlanda de Nord.

Partida de la Klagenfurt se va juca la 34 de ani fara trei zile distanta de un meci de pomina intre Romania si Austria!

10 septembrie 1986, Bucuresti – Preliminariile Euro ‘88

Romania – Austria 4-0

A fost ultimul meci in care Nationala a avut doi selectioneri:

  • Mircea Lucescu – antrenorul care conducea echipa din 1981
  • Emeric Ienei – antrenorul impus de puterea comunista de la Bucuresti
10 septembrie ’86: selectionerii Mircea Lucescu si Emeric Ienei

In urma cu 34 de ani, Lucescu era, in acelasi timp, si antrenor la Dinamo. Dupa calificarea tricolorilor, in premiera, la Euro ’84, Lucescu si-a irosit credibilitatea, partida pierduta cu Irlanda de Nord la Bucuresti si, consecinta sa, ratarea prezentei la Mondialul din Mexic ’86 punandu-l intr-o imagine proasta in ochii regimului comunist. In acelasi timp, cota lui Emeric Ienei, antrenorul de la Steaua, era la cote astronomice, dupa castigarea Cupei Campionilor Europeni in 1986.

Pe 11 septembrie ’86, Lucescu a fost demis de la carma primei reprezentative. A fost un soc, sa te vezi dat afara, dupa un succes cu 4-0!    

Sursa foto: Seara Campionilor
Sursa foto: Seara Campionilor

“Au fost presiuni politice. Familia Ceausescu m-a inlaturat, deoarece nu accepta rivalitatea dintre Steaua si Dinamo. Eu eram si la Nationala, si la Dinamo. Mi s-a cerut sa ma ocup de viitorul nationei… sa caut si sa cresc jucatori tineri! De parca nu faceam si lucrul asta! N-am habar cati antrenori au fost demisi dupa o victorie, nici nu conteaza scorul, dar, probabil, ii numeri pe degete” – a declarat Mircea Lucescu, pentru Ultima Faza

In 2016, intr-un interviu acordat pentru Eu Sunt 12, Razvan Lucescu a povestit ce a vazut imediat dupa victoria cu Austria, din toamna lui 1986:

“Hagi l-a facut pe tata sa planga, cand l-a sunat sa-i spuna ca este o greaseala demiterea de la Nationala, din ’86!”

Sursa foto: GSP

Varianta a fost confirmata, dupa 32 de ani, chiar de Ienei! Fostul antrenor de la Steaua a admis ca politicul si-a bagat coada in fotbalul romaneasc! Mai mult, Ienei a recunoscut ca inlaturarea lui Lucescu de la Nationala a creat un nou loc de munca la clubul din Ghencea? Cum vine asta? Uite ce a declarat Emeric Ienei, in noiembrie 2018, pentru Eu Sunt 12:

Sursa foto: Seara Campionilor

„Foarte, foarte interesanta a fost numirea mea la Echipa Nationala! Sincer, eu va spun ca n-am dorit ca sa fiu… adica am vrut sa fiu la Nationala, dar nu oricum, si nu atunci. Si daca am ajuns acolo, am ajuns pentru ca Valentin Ceausescu… el a fost acela care a avut o influenta asupra ministrilor nostri. Valentin Ceausescu m-a vrut la Nationala. Eu n-am vrut sa ma duc!”

Sursa foto: Seara Campionilor

Emeric Ienei a fost intrebat daca in acest fel s-a incercat aducerea lui Anghel Iordanescu pe postul de antrenor la Steaua. Raspunsul a fost clar: „Se poate! Si a meritat sa antreneze… Asta a fost. M-au pus la Echipa Nationala… eu nu prea am vrut sa ma duc. Ca am simtit ca e o chestiune fortata!”.

Scris de Ultima Faza

Diferențele dintre Contra și Rădoi! Ianis Hagi:”Suntem mai curajoși. Nu-i mai așteptăm pe adversari să ne dea mingea!”

Suarez la Juventus! Salariu fabulos pentru uruguayan și transfer de 5 stele încearcat Barcelona pentru a-l înlocui