in

Irlanda de Nord si drama Romaniei. Tricolorii, batuti cu ghete de imprumut!

Liga Natiunilor ne ofera pe 4 septembrie un alt meci la Bucuresti intre Romania si Irlanda de Nord… cu un Hagi pe teren! Dupa 35 de ani de la dezamagirea nationala, cand Nationala a ratat prezenta la Cupa Mondiala din Mexic, Ianis Hagi va avea sansa sa inscrie in poarta nord-irlandezilor, lucru nereusit de tatal sau pe 16 octombrie 1985.

Ca peisajul dramei de acum 35 de ani sa aiba si o nuanta comica, trebuie sa apelam la autobiografia lui Jimmy Quinn, marcatorul unicului gol de pe Stadionul “23 August”. Acel gol a lasat acasa Romania si a trimis Irlanda de Nord la Mondialul ’86!

“A fost ceva extraordinar. Totul a inceput sambata, inaintea meciului de la Bucuresti. Am jucat cu Blackburn la Milwall si, dupa meci, Tony Parkes mi-a dat ceea ce credeam ca sunt ghetele mele. Am plecat, fara sa verific, la lot. Cand am deschis bagajul, in camera mea de hotel de la Bucuresti, am constatat ca aveam doua ghete diferite, una era numarul 43, alta 40! Aproape ca am lesinat si nu stiam ce sa ma fac. Din fericire, Jim Platt, portarul de rezerva, mi-a imprumutat ghetele lui. Cu ghetele alea imprumutate am dat gol! Dupa meci, Jim Platt mi-a propus sa-mi vanda ghetele”Jimmy Quinn

“Groparul” Romaniei din ’85 a povestit, pentru BBC, ce intensitate a avut meciul de la Bucuresti. Atacantul nord-irlandez a recunoscut ca echipa sa a avut noroc cu carul si, ca in mod normal, romanii nu ar fi trebuit sa piarda partida!

Asediul de la poarta Irlandei de Nord / Sursa foto: Getty Images

“Aia a fost una dintre marile echipe ale Romaniei, cu Hagi capitan. Era neinvinsa pe teren propriu de cinci ani. A fost descurajator! Intr-o alta zi, probabil, Romania ar fi batut la 3-4 goluri, la sansele pe care le-a avut. A fost un meci care parea ca nu se mai termina. Niciodata n-am fost mai obosit la finalul unui meci ca atunci. Dar cand dai un gol atat de important, te gandesti la toate persoanele pe care le-ai facut fericite: suporteri, familie, coechipieri. Cand am auzit fluierul final, m-am gandit ca exista sansa sa mergem la Mondiale”Jimmy Quinn

Fundasul Alan McDonald a debutat pentru Irlanda de Nord in meciul de la Bucuresti, din ’85. McDonald a povestit, pentru BBC, cat de socat a fost atunci cand delegatia nord-irlandeza a aterizat pe aeroportul londonez Heathrow, pentru escala:

“Am fost asteptati de zece camera de televiziune! Cand am vazut asta, mi-am dat seama ca noi chiar facusem ceva special!”

Irlanda de Nord s-a calificat pentru Mondialul din Mexic ’86 gratie rezultatului de egalitate din ultima etapa: scor 0-0, pe Wembley, cu Anglia. Daca nord-irlandezii n-ar fi castigat la Bucuresti, Romania ar fi obtinut biletele pentru Cupa Mondiala!

16 octombrie 1985, Bucuresti: Trei dintre eroii Irlandei de Nord – portarul Pat Jennings, selectionerul Billy Bingham si autorul golului, Jimmy Quinn

Scris de Ultima Faza

Hagi si blestemul nord-irlandez. Capitan in premiera la drama de pe “23 August”

Hagi a marcat primul gol la Nationala impotriva Irlandei de Nord