in

“Am negociat cu pistolul pe masă!”. Povestea uimitoare din spatele transferului lui Maradona la Barcelona

Diego Armando Maradona s-a stins din viață miercuri, la vârsta de 60 de ani, în urma unui stop cardiac.

În cinstea lui, presa din Spania a rememorat mai multe episoade interesante din cariera lui, iar printre acestea se numără și cel al transferului său la Barcelona, din 1982.

Josep Maria Minguella este unul dintre cei mai cunoscuți impresari din istoria fotbalului. Spaniolul i-a adus la Barcelona, printre alții, pe Rivaldo, Stoichkov și Maradona. Povestea din spatele transferului lui “El Pibe de Oro” este una desprinsă din filmele de acțiune.

Minguella a dus o adevărată luptă, timp de 6 ani, până când a reușit, în cele din urmă, să-l aducă pe Maradona pe Camp Nou. Totul a început pe vremea când “El Pibe de Oro” avea numai 15 ani și evolua la Argentinos Juniors.

CITESTE SI: Viața geniului Maradona, într-o singură fotografie: “Singur împotriva lumii”

Minguella l-a descoperit pe Maradona din greșeală

Agentul a mers la un meci jucat de sud-americani pentru a umări alt jucător, dar a rămas complet impresionat de talentul lui Maradona.

“În 1976, m-am dus să văd un meci al lui Argentinos Juniors pentru a-l urmări pe Jorge Orlando Lopez. Și în acea zi a debutat un băiețel scund cu mult păr, care abia împlinise 15 ani”, a povestit Minguella, pentru Mundo Deportivo.

Minguella le-a dat imediat de veste conducătorilor Barcelonei despre marea lui descoperire, dar aceștia n-au putut să acționeze.

Prima oară când catalanii au vrut să-l transfere pe Maradona, în 1978, s-au lovit de neajunsurile financiare. Doi ani mai târziu, Barca avea banii, iar visul părea să devină în scurt timp realitate. Însă mutarea a fost din nou amânată, din cauza dictaturii militare din Argentina de la vremea respectivă.

Conducătorii statului sud-american i-au interzis lui “El Pibe de Oro” plecarea la Barcelona deoarece voiau să-l păstreze în țară până la Campionatul Mondial din 1982, desfășurat în Spania.

CITESTE SI: Piele de găină! Cele 10 citate ale lui Maradona pe care lumea nu le va uita vreodată: “Golul din ’86 a fost marcat puțin cu capul lui Diego și puțin cu mâna lui Dumnezeu!”

Maradona, interzis inițial la Barcelona

Minguella a rememorat ziua în care a fost chemat în biroul Amiralului Carlos Lacoste, Ministrul bunăstării sociale din Argentina. Acesta i-a spus agentului iberic că nu poate să-l transfere pe Maradona la Barcelona, iar Minguella s-a conformat:

“Am intrat printr-un tunel întunecos, cu o lumină slabă la capătul lui. Acolo mă aștepta Amiralul, care imediat m-a avertizat: ‘Barcelona nu îl poate transfera acum pe Diego. Avem nevoie de el la Cupa Mondială’. Zis și făcut. Diego n-a plecat nicăieri”.

Au mai trecut doi ani până când mult așteptatul transfer al lui Maradona s-a materializat, însă nu înainte de o nouă discuție tensionată la care a participat Minguella.

De această dată, agentul a fost chemat în biroul comisarului Domingo Tesone, președintele celor de la Argentinos Juniors.

CITESTE SI: OFICIAL. România, în urna a 2-a la tragerea la sorți pentru Campionatul Mondial! Pe ce loc vor încheia “tricolorii” anul 2020 în clasamentul FIFA + Cum arată grupa ideală a lui Rădoi

Transferul lui Maradona la Barcelona, negociat cu pistolul pe masă

Deși aparținea de Argentinos Juniors, Maradona era împrumutat în sezonul respectiv (1981/1982) la Boca Juniors, iar formația de pe La Bombonera avea o clauză de cumpărare defintiviă.

Din acest motiv, președintele Tesone voia să se asigure că echipa sa primește întreaga sumă de transfer din partea Barcelonei, ci nu trebuie să împartă vreun ban cu Boca Juniors.

Așa cum povestește chiar Minguella, Tesone a fost extrem de convingător, folosind un mecanism întâlnit în filmele cu mafioți:

“Prima oară când ne-am întâlnit, a scos un pistol din tocul de la umăr și l-a pus pe masă, spre uimirea mea. ‘Sper că nu te deranjează, dar este destul de greu’, și-a cerut el scuze. Așa, cu pistolul pe masă, am finalizat transferul lui Maradona la Barca”.

Barcelona a plătit 7,2 milioane de euro pentru Maradona, sumă record la vremea respectivă.

CITESTE SI: VIDEO. România, pregătită de Jocurile Olimpice! A fost lansat echipamentul special pentru Tokyo. Imagini spectaculoase

Dennis Man poate pleca in iarna de la FCSB! Clubul care NU renunta la gogheterul Ligii 1

Scris de Ultima Faza

Dennis Man poate pleca in iarna de la FCSB! Clubul care NU renunta la gogheterul Ligii 1

Au intrat banii la Dinamo, dar nu de la Cortacero! Cine a adus cei 800.000 de euro care îi salvează pe “câini” de la depunctare