in

A început sezonul de pescuit stavrid şi lufar. La ce prețuri se vând în piețe

Cel mai gustos pește se mănâncă la malul mării, toamna! O spun pescarii care prind în această perioadă stavrid şi lufar, şi îl gătesc pe plită chiar pe plajă, dacă nu îl vând în pieţele din apropiere.

Din păcate, capturile lor nu sunt însemnate. România nu are o flotă de pescuit serioasă şi nici burse de profil.

Deşi suntem în luna noiembrie, pe plaja de la Corbu este agitaţie, la răsărit. A început sezonul de pescuit stavrid şi lufar.

👉👉 Dacă pescuitul oceanic va continua așa, în 50 de ani vor dispărea toți peștii!

„Noi îl prindem în plase şi ca de obicei, cum suntem noi pescarii, îl facem direct pe baltă pe plită După muncă şi răsplată. Este un peşte foarte bun. Îl facem direct pe plita încinsă bine, un praf de sare, un pic de mujdei şi îl mâncăm fără alte condimente” spune un pescar pentru Stirile ProTV.

Lufarul are un gust aparte şi este bogat în magneziu şi fier. Stavridul este înrudit cu scrumbia şi odată cu răcirea apei se apropie de ţărm în bancuri.

Alex Sutac: „Toamna, întotdeauna peştele este mai diversificat şi este cea mai propice perioadă pentru pescari, căci se răceşte apa şi începe să vină şi chefalul şi lufarul, stavridele.
Reporter: Din punctul tău de vedere care este mai gustos?
Alex Sutac: „De departe, lufarul, nu are termen de comparaţie.”

În restaurante, sosurile şi garniturile sunt mai sofisticate, iar unii bucătari pun peştele cu sare la borcan pentru la iarnă.

👉👉 Am prins și azi! 10 capturi care să-ți facă poftă de pescuit

„Îl lăsăm două zile la sare, după ce l-am scos de la sare îl punem pe tavă şi îl băgăm câteva minute la cuptor, punem foi de dafin, piper, ceapă, morcovi, oţet, ulei de măsline şi îl punem la borcan”, explică o maestră bucătăreasă.

În pieţe, un kilogram de lufar costă în jur de 40 de lei şi nu se găseşte mereu. Asociaţiile de pescari recunosc că prind prea puţin. În jur de 12 tone de stavrid şi lufar pe an, adică sub 10% din cererea de pe piaţa internă. În lipsa unei flote de pescuit, mâncăm de la vecinii bulgari.

Sorin Mănăilă, preşedinte federaţiei Ropescador: „Pescarii noştri se orientează şi pescuiesc speciile autohtone de la Marea Neagră, peştele specific Marii Negre în această perioadă, lufar, stavrid chiar şi zargan”.

Pe piaţa europeană un kilogram de lufar costă în jur de 12 euro, iar unul de stavrid cel mult 5.

Sursa> Stirile ProTV

👉👉 Wow! Un bărbat a pescuit un rechin albinos!

Scris de Ultima Faza

Cum ar fi asta? Messi vs Sergio Ramos, în Premier League! După starul Barcelonei, acum și căpitanul Realului este dorit în Anglia! Clubul GIGANTIC care vrea să-l transfere în această iarnă

“The Special One” nu mai exista! Mourinho si-a ales alta porecla + de ce spune ca doar Zlatan poate face asta