in

Coronavirus 2020. Cum a trait Romania drama Cernobil ‘86

Planeta este in alerta maxima. Tensiunea pluteste peste tot, la fel ca in perioada Razboiului Rece. Nu, nu este vorba de o amenintare nucleara… Un altfel de “asasin” ne pandeste: virusul Covid-19!

Pe 30 decembrie 2019, in orasul Wuhan din China a fost descoperit noul pericol mondial! De atunci au trecut 89 de zile de teroare. Bilantul? Peste 530.000 de cazuri raportate in peste 190 de tari, aproximativ 24.000 de decese si peste 124.000 de recuperari.

In Romania, primul caz confirmat: 26 februarie. In tara noastra, “asasinul” a actionat lent… pana in urma cu doua saptamani. Acum, inclusiv Armata este in strada, pentru a lupta impotriva Covid-19.

Cu certitudine, lumea nu s-a mai confruntat cu o situatie similara de 34 de ani. Sunt multi care nu stiu sau nu-si mai aduc aminte… In acele vremuri nu puteam avea ajutorul Internetului! Stirile “zburau” cu o viteza mult redusa fata de prezent. Iar “Temnita rosie” stia cum sa opreasca un bulgare din rostogolire!

In 1986, Terra a avut parte de cea mai mare catastrofa nucleara din istorie, care a lasat in urma cel putin 60.000 de morti, conform estimarilor! Efectele in timp ale dezastrului au afectat aproximativ cinci milioane de persoane.

Cernobil, URSS (oras in actuala Ucraina) – 26 aprilie ’86, ora 01:23 de minute: explozia reactorului numarul 4 a aruncat lumea in flacari! Dar totul s-a aflat dupa doua zile…

In urma exploziei, miezul reactorului a fost distrus si un nor puternic radioactiv s-a ridicat la cer. Vantul a purtat elementele radioactive in alte regiuni din URSS, insa acestea au ajuns si in Scandinavia, Romania si alte state din Europa de Vest.

In fata acestei catastrofe, autoritatile sovietice au pastrat tacerea. Alerta a fost data pe 28 aprilie, de Suedia, care a constatat o rata neobisnuita de radioactivitate. In urma acestei actiuni, agentia de presa moscovita “TASS” a publicat o stire laconica, de cinci randuri, despre un accident minor produs la Cernobil.

Conform specialistilor din Occident, explozia a generat radiatii cat 500 de bombe nucleare de marimea celor lansate la Hiroshima si Nagasaki, in ’45, de catre Statele Unite!

A fost o tragedie imensa, cu pierderi uriase, care a schimbat viata multor oameni. URSS a recunoscut oficial doar 47 de victime, in urma exploziei!

Cum a trait Romania momentul din urma cu 34 de ani, care pare sa semene cu situatia din prezent cauzata de coronavirus? Ei bine, in plin regim comunist sub presedintia lui Nicolae Ceausescu, catastrofa nucleara din URSS a fost relatata vag in Romania.   

In tara noastra, informatia a aparut chiar in ziua marilor parade… Pe 1 mai, de Ziua Muncii! Intr-o stire “Agerpres”, care cita un comunicat emis de Comitetul Central al Partidului Comunist din Romania se arata ca “sub presedintia tovarasului Nicolae Ceausescu, secretar general al partidului, s-a analizat situatia creata ca urmare a accidentului produs la centrala atomoelectrica de la Cernobil, din zona Kiev”!

Ziarul “Scanteia” / Sursa foto: MindCraftStories

In stire, romanii aflau ca trebuie sa stea linistiti… partidul isi facea treaba: “Pentru coordonarea tuturor masurilor necesare a fi luate, in raport de situatia creata, s-a instituit un colectiv de partid si de stat, condus de tovarasa Elena Ceausescu, membru al Comitetului Politic Executiv al CC al PCR, prim viceprim-ministru al guvernului, presedintele Consiliului National al Stiintei si Invatamantului”! Efectiv, te ia durerea de cap!

Ce nu stiau locuitorii tarii in acele momente: masuratorile efectuate de specialistii romani la finalul lui aprilie ’86 aratau o crestere alarmanta a radiatiilor (in special in N-E Romaniei), chiar de 10.000 de ori decat nivelul normal!  

Pe 2 mai 1986, Comisia de partid si de stat pentru supravegherea si controlul calitatii mediului inconjurator recomanda populatiei, prin intermediul “Agerpres”:

  • Sa foloseasca apa potabila numai din reteaua urbana, din puturile de adancime sau apa minerala
  • Sa asigure spalarea riguroasa cu apa potabila a legumelor si fructelor inainte de consum
  • Copiii sa evite iesirile indelungate
  • Unitatile agricole si gospodariile individuale sa asigure adaparea animalelor din puturile de adancime si sa protejeze, prin acoperire, fantanile si furajele.

Pe 2 mai ’86 a aparut idea administrarii iodului, pe post de antidot. S-a calculat ca populatia Romaniei avea nevoie de sapte tone. Antidotul se comanda doar din Japonia, dar autoritatile au respins varianta: costuri ridicate si termen lung de livrare. In cele din urma, s-a administrat iodura de potasiu, care se administra deja in scoli pentru prevenirea gusei endemice.

Pe 7 mai, aceeasi Comisie a venit cu recomandari suplimentare:

  • Femeile gravide sa evite sederile prelungite in spatii deschise
  • Populatia sa consume lapte si produse din lapte numai din reteaua comerciala de stat
  • Sa se asigure spalarea strazilor, trotuarelor, incintelor si udarea spatiilor verzi.
Sursa foto: MindCraftStories

Dupa 8 mai 1986, informatiile legate de accidentul de la Cernobil au fost, aproape, inexistente. Pe 8 mai, ziarele din Romania publicau numere speciale, pline de fast si patetism, dedicate aniversarii a 65 de ani de la infiintarea Partidului Comunist Roman. De asemenea, un alt subiect care i-a acaparat pe romani in acel moment: performanta Stelei… noua campioana a Europei!

Nu exista statistici cu privire la romanii care au avut de suferit in urma accidentului de la Cernobil. In schimb, poate exista o legatura intre acesta si cresterea cazurilor de cancer si leucemie!

Cernobil: “Zona mortii” din jurul orasului-fantoma – un teritoriu otravit de radiatii care se intinde pe aproximativ 2.600 de kilometri patrati! Asta inseamna ceva gen marimea Bucurestiului inmultita de 11 ori!

Scris de Ultima Faza

Dovezile clare ca in carantina incepi sa semeni tot mai mult cu cainele tau

Piticul Messi. Topul golurilor marcate cu capul